De la idee la realitate: Roxana Bolocan și drumul spre o grădiniță altfel

    Intr-o lume in continua schimbare, educatia timpurie ramane unul dintre cei mai importanti piloni ai dezvoltarii copiilor. Grădinița „Mami și Tati” nu este doar un loc in care copiii invata, ci un adevarat mediu familial, construit cu grija, pasiune si devotament. Roxana Bolocan, fondatoarea acestei institutii, ne impartaseste povestea sa si lectiile invatate in cei 15 ani de activitate.

    Despre inceputurile afacerii

    1. Ce v-a inspirat sa deschideti gradinita „Mami și Tati”? A fost o pasiune personala sau ati identificat o nevoie in piata?

    Am deschis Gradinita Mami si Tati in primul rand din pasiune pentru copii. Fetita mea se afla la varsta gradinitei, iar eu de multe ori nu gaseam timp suficient sa stau cu ea. Lucram in mediul corporativ, intr-o pozitie de conducere, iar timpul meu liber era practic inexistent.  Am resimtit acut sentimentul ca pierd timp valoros pe care as fi putut sa il petrec alaturi de fiica mea.

    M-am gandit pur si simplu ca imi doresc sa stau mai mult cu Ioana, dar ca ar fi frumos sa construiesc si ceva in domeniul educational, de care sa profitam cumva impreuna.  Pot spune ca a fost o decizie inteleapta, pentru ca in toti cei 15 ani care au urmat am simtit ca fac exact ceea ce imi place si ca nu as mai schimba deloc activitatea, oamenii cu care lucrez, echipa, mediul de lucru.

    1. Care au fost principalele provocari pe care le-ati intampinat la inceput? Cum le-ati depasit?

    Principalele provocari au fost si sunt in continuare legate de faptul ca atunci cand treci de la statutul de angajat la cel de antreprenor intelegi foarte acut faptul ca nimeni nu are grija de afacerea ta. Esti pe cont propriu. In calitate de antreprenor ai nenumarate nopti nedormite, planuri financiare si strategii cum sa supravietuiesti si sa asiguri echilibrul business-ului.

    Probabil ca cea mai grea perioada a fost cea a pandemiei care a insemnat inchiderea temporara a gradinitei, temeri cu privire la sanatatea copiilor si a salariatilor, incertitudine si extrem de putina predictibilitate.

    1. Cum ati ales locatia si ce criterii ati avut in vedere?

    Initial am fost intr-o alta locatie din sectorul 2, ulterior ne-am mutat in proximitatea Pietii Victoriei si alegerea a fost foarte buna, pentru ca ne aflam in mijlocul unei arii cu multe scoli la care copiii nostri aleg sa invete. Unele din aceste scoli au clase de germana, iar noi avem traditia invatarii limbii germane inca de la grupa mica prin clasele de germana intensiv pe care le-am format.

    Criteriul principal a fost legat indeosebi de traiectoria ulterioara a parcursului educational al copiilor, faptul ca in zona sunt destul de multe scoli bune, prestigioase, astfel incat copiii au revenit la noi in programul de afterschool.

    1. Ce v-a motivat sa continuati in momentele dificile?

    In general sunt motivata de toate provocarile dificile, nu sunt un om care renunta foarte usor. Imi plac provocarile. A fost mult mai usor sa le depasesc atunci cand am realizat ca nu as face nimic altceva, pentru ca imi place foarte mult ceea ce fac acum.

    Despre dezvoltarea afacerii

    1. Cum ati reusit sa va diferentiati fata de alte gradinite existente pe piata?

    Avem o abordare foarte personala, apropiata de copii si de parinti, nu tratam gradinita ca pe o afacere ci ca pe o familie, in care „ mami si tati” au un corespondent real la gradinita noastra in acele ore cand ei sunt plecati la serviciu si copiii petrec timpul la noi. Raspundem prompt solicitarilor parintilor, le intelegem perfect dorinta de a fi mereu informati cu privire la activitati, la starea copilului, la nevoile sale. Suntem prietenosi, calzi, atenti si dorim in permanenta sa avem copii si parinti fericiti alaturi de noi.

    Nu suntem interesati de cantitate, ci de calitate.

    1. Ati intampinat dificultati in recrutarea si mentinerea unui personal bine pregatit? Cum le-ati gestionat?

    Este dificil sa mentii un personal calificat si empatic, dar noi am reusit. Cadrele noastre didactice au o vechime de peste 10 ani la noi. Personalul de ingrijire este de asemenea de multa vreme cu noi. 

    Personal, incerc sa mentin o relatie de colegialitate, sprijin si de prietenie in companie. Ma sfatuiesc in permanenta cu colegii cu privire la deciziile importante. Discut zilnic cu colegii mei toate aspectele activitatii legate de copii si de relatia cu parintii,  precum si cele legate de aspectele administrative. Gasim solutii impreuna si astfel angajatii simt ca parerile lor conteaza.

    1. Cum s-au schimbat așteptarile parintilor fata de gradinite in ultimii ani?

    Nu as spune neaparat ca s-au modificat parerile parintilor fata de gradinite. La inceputul colaborarii cu orice gradinita, parintii sunt mai putin increzatori, mai tematori, dar pe masura ce trece timpul increderea lor devine deplina. Depinde foarte mult de noi sa castigam increderea parintilor si sa o mentinem pe toata perioada colaborarii.

    Sfaturi pentru alți antreprenori

    1. Ce sfaturi aveti pentru cineva care doreste sa inceapa o afacere in domeniul educatiei si ingrijirii copiilor?

    Nu incepeti o afacere de acest gen decat atunci cand iubiti copiii. Nu priviti gradinita ca pe un simplu business aducator de profit, ci in primul rand ca pe o sursa de infinite satisfactii profesionale si sufletesti, pe care in mod sigur nu le puteti regasi in alt gen de afaceri.

    Proiectati un buget realist, de la care sa nu va abateti.

    Fiti corecti cu clientii si ganditi-va permanent cum sa imbunatatiti activitatea in folosul copiilor.

    1. Care sunt cele mai mari greșeli pe care le-ati observat la cei care incearca sa intre in acest domeniu?

    Principala greseala pe care o observ in acest domeniu este lipsa de cunostiinte economice de baza. Este important, ca in orice business, sa poti mentine un echilibru constant intre venituri si cheltuieli si sa iti proiectezi corect cash flow-ul in asa fel incat sa nu ajungi in situatii financiare dificile.

    De asemenea trebuie stiut ca gradinita este un domeniu unde cresterea cere timp.

    1. Cat de important este sa ai o viziune clara si valori bine definite intr-o astfel de afacere?

    Este la fel de important sa ai o viziune clara si obiective si valori bine definite in orice afacere, nu numai in domeniul educational.

    1. Cum vedeti viitorul acestui sector in Romania? Ce tendinte credeti ca vor modela educatia timpurie?

    Viitorul este cel al copiilor. Nu vad nici un viitor fara educatie si fara educatie timpurie. Acest aspect este tot mai bine inteles la nivelul educatiei din Romania in ultimii ani.

    Eu cred ca in continuare gradinitele bilingve vor avea un succes important in viitor, intr-o lume tot mai globalizata si intr- o perioada in care accentul pe invatarea mai multor limbi straine de circulatie internationala se va pune in toate domeniile.

    Gradinita „Mami și Tati” nu este doar un loc de invatare, ci o comunitate unde copiii sunt inconjurati de caldura, siguranta si profesionalism. Roxana Bolocan a demonstrat ca atunci cand pasiunea se imbina cu viziunea si determinarea, rezultatele sunt remarcabile. Daca sunteti in cautarea unui mediu educational dedicat si autentic pentru copilul dumneavoastra, Gradinita „Mami si Tati” este alegerea ideala.