5 sfaturi pentru întreținerea și curățarea aparatelor de aer condiționat

    Le utilizezi intensiv, atât acasă, cât și la birou, pentru a obține confortul termic în orice anotimp. De aceea, este important să întreții și să cureți în mod corespunzător aparatele de aer condiționat. Află în continuare cum să asiguri pe termen lung eficiența sistemelor de climatizare:

    Curăță filtrele de aer și înlocuiește-le când este necesar

    Filtrele de aer trebuie curățate sau înlocuite regulat, de obicei o dată pe lună în sezonul de utilizare intensă. Un filtru murdar reduce eficiența aparatului și permite acumularea de praf și alergeni în aer. Folosește echipamente de protecție și achiziționează piese de calitate, pentru a înlocui articolele originale cu accesorii conforme, de la producători certificați. 

    Găsești unelte speciale pentru curățarea filtrelor de aer, șuruburi și garnituri pentru etanșare, spray de curățare pentru aer condiționat. Cumpără în rate fără dobândă* de la Media Galaxy prin CardAvantaj, ca să ai pregătite toate piesele necesare operațiunilor de îngrijire și înnoire a filtrelor de la aparatele de aer condiționat. 

    Verifică bobinele (evaporator și condensator) de la aparatul de aer condiționat

    Bobinele aparatului de aer condiționat colectează praf și murdărie în timp. Acestea trebuie curățate anual. pentru a asigura o funcționare eficientă. Praful și murdăria excesivă pe bobine pot reduce capacitatea de răcire și astfel compresorul funcționează mai greu.

    Folosește o lampă de lucru, pentru a vedea mai bine componentele interne ale sistemului de climatizare. Utilizează un aspirator profesional umed-uscat, care să fie ușor de manevrat și să aibă putere mare de aspirare a prafului și murdăriei.

    Dezinfectează tava de scurgere și conducta de evacuare a condensului

    În timp, tava de scurgere și conducta de evacuare a condensului se colmatează și se contaminează cu mucegai și bacterii. În perioadele de utilizare intensivă a aparatului de aer condiționat, programează lunar operațiuni de curățare și dezinfectare, pentru a preveni mirosurile neplăcute și scurgerile de apă.

    Folosește soluții de curățare speciale pentru elementele interioare ale sistemelor de climatizare. După curățare, aplică un dezinfectant pentru a elimina bacteriile și mucegaiul. Lasă-l să acționeze conform instrucțiunilor producătorului, apoi clătește tava bine. Procedează similar și în cazul conductei de evacuare și asigură-te că soluția circulă bine pe toată lungimea conductei.

    Verifică și reglează conexiunile electrice

    Conexiunile electrice slăbite sau corodate pot duce la funcționarea defectuoasă a aparatului. Este recomandat să verifici periodic conexiunile electrice și să le reglezi prin strângere, dacă este necesar. Folosește un multimetru sau o lampă de control pentru a verifica dacă nu există tensiune pe cabluri. Asigură-te că nu există curent electric înainte de a începe lucrul.

    Dacă observi terminale corodate, curăță-le folosind o perie de sârmă și soluție de curățare adecvată. Terminalele trebuie să fie curate și fără oxidare, iar toate conexiunile să fie sigure, fără șuruburi slăbite.

    Programeazăservicii de întreținere profesională a aparatului de aer condiționat

    Anual, este indicat să soliciți servicii de întreținere profesională a aparatelor de aer condiționat. Un specialist va efectua o verificare completă, va curăța și va inspecta toate componentele aparatului. Astfel, ai certitudinea că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi, iar eventualele probleme sunt identificate înainte să devină grave.

    *Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.